RSS

❉ FoLlOwErs❉

Thursday, April 21, 2011

❀❀p0h0n SeMaLu❀❀


بسم الله الر حمن الر حيم

اسلام عليكم ورحمة الله وبركاتهSekian lama rasanya x menulis di ruangan ini... asif ana sibuk dengan "final exam"... ne pun ana curi2 masa menulis di JeNDeLa diHaTiKu...

suatu petang di belakang blok asrama, sambil study paper math es0knya...
Terpandang pohon semalu membuatkan ana teringat kisah puteri rasulullah dengan poh0n semalu... (tadabbur alam + study)...2 in 1..(^_^)


❉ ❀Kisahnya begini❀❉

Pada suatu hari, Rasulullah s.a.w berjalan-jalan bersama puteri baginda, Saidatina Fatimah r.a. Setibanya mereka berdua di bawah sebatang pohon tamar, Fatimah terpijak pohon semalu, kakinya berdarah lalu mengadu kesakitan.

Fatimah mengatakan kepada bapanya apalah gunanya pohon semalu itu berada di situ dengan nada yang sedikit marah.
Rasulullah dengan tenang berkata kepada puteri kesayangannya itu bahawasanya pohon semalu itu amat berkait rapat dengan wanita. Fatimah terkejut. Rasulullah menyambung kata-katanya lagi. Para wanita hendaklah mengambil pengajaran daripada pohon semalu ini dari 4 aspek.

Pertama, pohon semalu akan kuncup apabila disentuh. Ini boleh diibaratkan bahawa wanita perlu mempunyai perasaan malu (pada tempatnya).

Kedua, semalu mempunyai duri yang tajam untuk mempertahankan dirinya. Oleh itu, wanita perlu tahu mempertahankan diri dan maruah sebagai seorang wanita muslim.

Ketiga, semalu juga mempunyai akar tunjang yang sangat kuat dan mencengkam bumi. Ini bermakna wanita solehah hendaklah mempunyai keterikatan yang sangat kuat dengan Allah Rabbul Alamin.

Dan akhir sekali, semalu akan kuncup dengan sendirinya apabila senja menjelang. Oleh itu, para wanita sekalian, kembalilah ke rumahmu apabila waktu semakin senja.
stakat ne je yang dapat ana c0retkan... doakan " final exam" ana ye....

.~ DURI hari ni adalah BUNGA hari esok!! ~.
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

1 comments:

AL-QASSAM said...

Salam Perjuangan:

blog anda bermanfaat: Anda boleh buat sedikit perubahan di site follow.

ikuti tutorial di sini:

Pasang links blog

Post a Comment

(~_^) .::JeNDeLa diHaTiKu::.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...