RSS

❉ FoLlOwErs❉

Wednesday, September 16, 2009

MUSIM-MUSIM IMAN


Musim Panas
Sang suria menyinar terik. Menyuntik nur buat siang yang makin panjang.Teruja insan melambai perpisahan kepada kesejukan musim semalam. Kain menyaluti tubuh kian singkat. Pesta riang ria bagai cendawan tumbuh selepas hujan. Gelak ketawa bagai tiada noktahnya. Hanyalah kebahagian fana yang bersemayam di jiwa. Alpa.
Musim Luruh
Rendang pohon mula kekuningan.Gugur akhirnya menyembah bumi. Entah apa nasibnya? Di jalanan menjadi mangsa derapan kaki.Atau di sungai mengalir entah ke mana penghujungnya. Bayu bersuara lagi. Daunan terus terpisah dari perdunya.Tinggal hanya ranting sepi tiada seri. Tandus. Musim Salju Air semalam mengalir deras. Namun kini, membeku bagai tida nyawa. Sapaan malam tiba lebih awal dan pertemuan kali ini lebih lama. Insan lebih tega berselimut melayan lena. Sunyi sepi. Hanya desiran angin menjadi halwa telinga. Dingin.
Musim bunga
Kuntum demi kuntum bunga tumbuh memekar. Warna – warni menghiasi laman hijau. Lebih membelai hembusan bayu membawa aroma bunga. Selamat tinggal kesuraman semalam. Keceriaan kali ini disulami kicauan burung dan rama – rama berterbangan. Jua hilai tawa si cilik bermain diulit kegembiraan. Tersusup ketenangan.
Iman dan musim – musimnya
Iman di hati jua mampu bertukar musim. Bukan cuaca menjadi punca. Namun bagaimana kita membajanya. Iman bukan terletak pada luaran tapi tersudut kemas dalam lubuk hati. Curilah sejenak masa dari usiamu. Nilailah imanmu. Adakah alpa bila tiba kebahagiaan seketika bagai musim panas? Atau seperti musim luruh; gugur satu persatu dan akhirnya tandus? Mungkinkah bagai musim salju yang dingin dan sepi? Atau indah mewangi bak musim bunga? Tepuklah dada, tanyalah iman!
Jika hari ini imanmu musim bunga. Esok lusa mungkin bertukar rupa. Namun, mari kita sentiasa berusaha, ke arah memastikan iman kita sentiasa di musim bunga. Amin!

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Wanita Mawar Berduri


MAWAR BERDURI,
Indah sungguh kelopak bungamu,Secantik bahasa dan gerak gerimu,Sopan ditiup sang bayu,Batang dan dahanmu tetap tunduk malu.
MAWAR BERDURI,
Kelopakmu tetap dipelihara,Daripada Kumbang yang membinasa,Duri didahanmu tetap tersedia,Mempertahankan kecantikkan dan kesucian jiwa.
MAWAR BERDURI
,Kau tetap sentiasa berdiri,Menahan cabaran yang diberi,Tetap tidak pernah hilang harga diri,Dirimu indah sukar untuk didekati,Walaupun dipujuk, dirayu oleh nafsu sendiri,Melainkan syariat memberi.
MAWAR
,Si kumbang perkasa tidak akan tertawan,Dengan mawar yang kehilangan perawan dan keagungan,kerna dirimu telah rosak dibinasakan.
MAWAR,
Hilang hargamu wahai sekuntum mawar murahan,Menayangkan kecantikkan yang tiada kesempurnaan,Hanya terus bertuhankan nafsu dan keseronokan,Dirimu ditinggalkan patah kelayuan.
JADILAH SEKUNTUM ‘MAWAR BERDURI’ YANG
HIDUP BERLANDASKAN AKHLAK ISLAM SEJATI
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...